AM Copenhagen — Strategic Design Studio
Contact

Portræt af Johannes Torpe

Afsnit – Portræt 1

Fra at drømme om den gyldne rumdragt fra Stanley Kubricks ”2001: A Space Odyssey” i en skurvogn, til designet af en eksklusiv, rumtematiseret natklub, og fremadrettede ambitioner om at skabe et designmæssigt bindeled til mellem jorden og det ydre rum, kan man kun måbe imponeret over Johannes Torpes frygtløse og grænserykkende tilgang til design.

Når nogen siger ’Det her, det kan du ikke’, så tager du din golden spacesuit på og siger ’Jeg gør det alligevel’.” – Johannes Torpe

I podcastet fortæller Johannes om sin enestående designrejse. En rejse som, på mange måder, har formet sig af hans selvlærte færdigheder og utæmmede tilgang til designtænkning. Selvom en designeruddannelse kan føre til imponerende færdigheder og øget fokus, giver Johannes derved et unikt indblik i en designrejse, som har formet sig intuitivt og i utallige, uventede retninger.

Allerede som 15-årig startede Johannes sin første virksomhed, Fat Fish, der beskæftigede sig med lysdesign. Han har dog smagt på mange designdiscipliner gennem årene – fra grafisk design for pladeselskaber, til udformningen af natklubben NASA, med dets dristige, hvide interiør.

Fælles for alle projekter, er at Johannes anser design som små genfortællinger af hans liv og personlighed. Så længe man derfor har ”gulddragten” på, og konstant fodrer den evigt-sultne kreativitet, er der ingen grænser for hvad design kan.

Hvis du kan tænke det, så kan du lave det (…) Alt det du designer skal kunne skabe meget mere, end hvad det er.” – Johannes Torpe

Som designer – og især som designaktivist – må man derfor gå ud hvor man ikke kan bunde. Johannes beskriver, blandt andet, hvordan Johannes Torp Studios påtog sig arkitekturdesignet af The Red Mountain Resort i Island, selvom projektet virkede overvældende og risikofyldt i begyndelsen. I sidste ende, bliver man en specialist ved at indgå i udfordrende projekter med et dygtigt team bag sig, og en omfattende tillid til designtænkningens kunnen.

Design er derfor ikke nødvendigvis en fastlagt disciplin, men en legeplads. Især gælder dette, hvis man ikke er fasttømret af større virksomheder, hvor man pludselig udskifter sin spacesuit med, hvad Johannes beskriver som, ”a suit without space”.

Podcastet berører netop hvordan frygtløshed kan være designerens bedste ven, men også hans/hendes værste fjende. Så længe man lærer af sine fejl, og ikke bliver slået ud af dem, kan risikovilligheden altså gøre designrejsen mulighedsrig og uforudsigelig.

Når nogen giver dig modstand (…) så høst den og brug den som benzin til at drive dig frem.”  – Johannes Torpe

Johannes Torpes designrejse har været unik, og skræddersyet til hans frygtløse natur. Den er dog også noget som mange designtænkere bør drage inspiration fra – hvad end man er uddannet, eller blot rustet med en solid mængde kreativitet. I sidste ende, beviser Johannes Torpe, at så længe man har rumdragten på, kan man virkelig udforske de grænseløse muligheder for design.

 

Design Kan… er et branding-, og designpodcast, kreeret af det grafiske designbureau AM. Dets vært, Kristina May, er CEO, brandspecialist og partner i det københavnske bureau og vil, sammen med interessante gæster, undersøge alt fra flyvske ideer og konkrete koncepter der muligt kan kaste lys over spørgsmålet – hvad er det design egentlig kan?

  

Johannes Torpe, Kreativ direktør og founder af Johannes Torpe Studios.
www.linkedin.com/johannestorpe
www.johannestorpe.com
www.vice.com/natklubben-nasa-boltens-gaard-1997
www.johannestorpe.com/the-red-mountain-resort

Design Kan...

Vi tror på at design kan være mere end bare smukt. Det kan få folk til at føle noget og det kan gøre en reel forskel. I podcasten udforsker vi alle aspekter ved det kæmpestore emne, som branding er. Vi dykker ned i idéer og projekter, taler med fagpersoner og virksomheder, og vi samler dem, som arbejder aktivt med design og branding hver dag, og som ikke mindst har stærke holdninger til emnet.